Rólunk

Bevezetés

Az internet segítségével mára széles körben hozzáférhetünk az ország költségvetéséhez, azonban ez az információ eddig nehezen volt elérhető. Ezen az oldalon lehetővé tesszük hogy mindenki képet kapjon a költségvetésről és a saját pénzéről a költségvetésben.

A költségvetésről az országgyűlés határoz évente. Egy kormány egy ciklus alatt összes 4 költségvetési tervet alkot és léptet életbe. A költségvetési törvény röviden azt határozza meg, hogy a befolyt adókból a kormány mire mennyit költsön a következő évben. Az egyik probléma amit a közösségi költségvetés megoldana a következő. A jelenlegi pártok a választások előtt nem teljesen világosak azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit terveznek megvalósítani kormányra kerülésük esetén és ennek milyen anyagi következményei lesznek a választókra vonatkozóan. Továbbá, a jelenlegi módja a költségvetési törvény meghatározásának felülről a választókra erőltetett, és így nem képes illeszkedni a választók egyéni preferenciáihoz. A közösségi költségvetés alapötlete dióhéjban a következő: az emberek körültekintőbben költik el a saját pénzüket, mint mások, emiatt a közösségi költségvetés ösztönzi, hogy az alapvetően pazarló állami megoldások helyett egyéni döntések alapján használjuk fel az általunk megteremtett erőforrásokat.

Hogyan működik a Szabad Társadalom közösségi költségvetés platformja?

A korábbi költségvetési tervek és a fennálló adózási törvények alapján egy projekciót készítünk arra vontakozóan, hogy a költségvetés hogyan fog kinézni a következő kormány ciklusban, 2022 és a 2026 között, amennyiben semmi nem változik. Ez alapján számítást készítünk arról, hogy ebben a 4 évben egy átlagos fizetéssel rendelkező adófizető mennyit fog befizetni a költségvetés különböző tételeire. Ezeket a tételeket a Katalógusban közöljük, ahol további információkat találhatunk arról, hogy a befizetett összegek pontosan hol kerülnek felhasználásra. Ennek alapján a felhasználók a kosarukba tehetik azokat a tételeket amelyeket nem kívánnak tovább finanszírozni. Miután a felhasználó végzett az egyéni költségvetési tervének összeállításával láthatóvá válkik a teljes összeg amennyivel kevesebbet kell majd befizetnie 2022 és 2026 között.

A közösségi költségvetési terv élesítése

Szükséges feltétele a közösségi költségvetési terv megvalósításának, hogy megfelelő számú felhasználó adja le az igényét az oldalon keresztül. Amennyiben a felhasználók száma meghalad egy minimális számot, a platform létrehoz egy politikai szervezetet, amelynek a feladata arra fog korlátozódni, hogy 2022 és 2026 között törvénybe léptesse a felhasználók által meghatározott költségvetési tervet. Ennek a finszírozása céljából minden felhasználó a kosarában levő összeg egy század részével tetszőlegesen támogathatja a platform működését.