Rólunk

Bevezetés

A célunk az, hogy lehetővé tegyük mindenki számára, hogy képet kapjon a saját pénzéről a költségvetésben, és hogy mindenki eldönthesse és kiválaszthassa, mire áldozna szívesen adóforintjaiból és mire nem. A jelenlegi módja a költségvetési törvény meghatározásának felülről a választókra erőltetett, és így nem képes illeszkedni a választók egyéni preferenciáihoz. Az általunk lehetővé tett közösségi költségvetés alapötlete dióhéjban a következő: az emberek körültekintőbben költik el a saját pénzüket, mint mások.

Hogyan működik a Szabad Társadalom közösségi költségvetés platformja?

A korábbi költségvetési tervek és a fennálló adózási törvények alapján egy projekciót készítünk arra vontakozóan, hogy a költségvetés hogyan fog kinézni a következő kormány ciklusban, 2022 és a 2026 között, amennyiben semmi nem változik. Ez alapján számítást készítünk arról, hogy ebben a 4 évben egy átlagos fizetéssel rendelkező adófizető mennyit fog befizetni a költségvetés különböző tételeire. Ezeket a tételeket a Katalógusban közöljük, ahol további információkat találhatunk arról, hogy a befizetett összegek pontosan hol kerülnek felhasználásra. Ennek alapján a felhasználók a kosarukba tehetik azokat a tételeket amelyeket nem kívánnak tovább finanszírozni. Miután a felhasználó végzett az egyéni költségvetési tervének összeállításával láthatóvá válkik a teljes összeg amennyivel kevesebbet kell majd befizetnie 2022 és 2026 között.

A közösségi költségvetési terv élesítése

Szükséges feltétele a közösségi költségvetési terv megvalósításának, hogy megfelelő számú felhasználó adja le az igényét az oldalon keresztül. Amennyiben a felhasználók száma meghalad egy minimális számot, a platform létrehoz egy politikai szervezetet, amelynek a feladata arra fog korlátozódni, hogy 2022 és 2026 között törvénybe léptesse a felhasználók által meghatározott költségvetési tervet. Ennek a finszírozása céljából minden felhasználó a kosarában levő összeg egy század részével tetszőlegesen támogathatja a platform működését.