Miért van az, hogy a luxus TV-k megfizethetőek, de az alapvető egészségügyi ellátás nem?

szabadság

Képzeld el a következőt. Úgy érzed kezdesz megbetegedni. Előveszed az okostelefonodat, és rákattintasz az Rx alkalmazásra. A nővér 20 perc alatt megérkezik otthonodba. A telefon segítségével készít egy vérvizsgálatot, ami egy adott gyógyszer felírását javasolja egy orvosnak. Az alkalmazás elküldi a vényt egy közeli patikába, ami 20 percen belül kiszállítja az orvosságot a házadhoz. Mindez 2500 forintba kerül.

Őrültségnek hangzik? Nem kellene, hogy az legyen. A fenti történet lehetséges lenne, amennyiben az egészségügyi ellátás versenyszerűen működne. Az egészségügyi ellátás ára az elmúlt 20 évben 105%-kal nőtt. Ez ellentétben áll a televíziók iparával, ahol a termékek árai ugyanabban az időszakban 96%-kal csökkentek.

Vessünk egy pillantást az AEI által összeállított diagramra. Két fontos pontot tár fel. Először is, nincs olyan dolog, hogy összesített árszint - az csupán egy statisztikai fikció. Másodszor, a diagram azt mutatja, hogy a versenynek kitett iparágak olyan árukat és szolgáltatásokat kínálnak, amelyeknek az ára a piaci nyomásnak köszönhetően folyamatosan csökken. Ezzel ellentétben a monopolizált iparágak egyre magasabb díjakat szedhetnek az emberektől a verseny korlátozása miatt.

Vegyük szemügyre az ábrán látható termékeket és szolgáltatásokat. Az felsőoktatás államilag erősen támogatott és szabályozott, a költségek pedig emelkednek. A tankönyvipar szélsőséges szerzői jogi szabályokkal terhelt, és nyugodtan támaszkodhat a kiszolgáltatott vásárlókra. A gyermekgondozás az egyik legszabályozottabb iparág ahová nem léphet be akárki. A gyermekgondozási szolgáltatások minden részletét az állam ellenőrzi.

Ezzel ellentétben a szoftverek, a vezeték nélküli szolgáltatások, a játékok és a televíziók viszonylag szabadabb piaci környezetben léteznek. Ez a körülmény az árakat lefelé nyomja.

A képlet rendkívül egyszerű. Ha jó szolgáltatásokat, jó termékeket, innovatív ötleteket és alacsony árakat szeretnénk, versenyképes piacokra van szükségünk. Ezzel szemben, minél többet kontrollál az állam, annál magasabbak az árak és annál alacsonyabb minőségűek a szolgáltatások.

A fenti cikk eredetileg a FEE oldalán jelent meg.Régebbi Posztok Újabb Posztok